divendres, 1 de març del 2013

Descobreixen a Granada el fòssil més antic d'Europa corresponent a una espècie humana

Diverses perspectives del queixal Foto: Jordi Mestre/IPHES
Un queixal d'un infant d'uns 10 anys d'edat trobat al jaciment arqueològic Barranco León, al municipi d'Orce (Granada) pot ser considerat a partir d'ara com el fòssil d'una espècie humana més antic localitzat al continent europeu.

Els estudis i datacions portats a terme durant els últims anys mostren que aquest molar decidu (dent de llet) pertany a un individu que va viure fa 1.400.000 anys i confirmen que la sortida d'Àfrica dels homínids es anterior al que indicaven fins ara els fòssils identificats. Fins ara, el títol de primer europeu conegut (si més no a la zona occidental d'Europa) l'ostentava una mandíbula humana datada en fa 1.200.000 anys, localitzada a la Sima del Elefante, a Atapuerca (Burgos). Cal recordar però, que en tots dos casos es tracta de fòssils d'humans diferents a l'Homo sapiens (que va arribar al continent europeu fa uns 45.000 anys).

El nou fòssil d'Orce (trobat en la campanya d'excavació del 2002) ha estat presentat avui a Granada de forma paral·lela a la publicació on line de l'estudi científic a la revista Journal of Human Evolution. El treball de recerca ha comptat amb la participació dels investigadors ICREA adscrits a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Bienvenido Martínez-Navarro i Jordi Agustí.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada